Всички категории

Статии

Начало>Статии

Статии

Принцип на работа на магнитната помпа

Време: 2021-05-11 Хитове : 284

Магнитната помпа се състои от три части: помпа, магнитно задвижване и мотор. Ключовият компонент на магнитното задвижване се състои от външен магнитен ротор, вътрешен магнитен ротор и немагнитна изолационна втулка. Когато двигателят задвижва външния магнитен ротор, за да се върти, магнитното поле може да проникне във въздушната междина и немагнитни материали и да задвижва вътрешния магнитен ротор, свързан с работното колело, да се върти синхронно, да реализира безконтактно предаване на мощност и да преобразува динамичното печат в статичен печат. Тъй като валът на помпата и вътрешният магнитен ротор са напълно затворени от корпуса на помпата и изолационната втулка, проблемът с „пускането, излъчването, капенето и изтичането“ е напълно решен и изтичането на запалими, експлозивни, токсични и вредни среди в рафинирането и химическата промишленост чрез уплътнението на помпата се елиминират. Потенциалните опасности за безопасността ефективно осигуряват физическото и психическото здраве и безопасното производство на служителите.

1. Принцип на работа на магнитната помпа
N двойки магнити (n е четно число) са сглобени на вътрешния и външния магнитни ротори на магнитния задвижващ механизъм в правилна подредба, така че частите на магнита да образуват една цялостна свързана магнитна система помежду си. Когато вътрешният и външният магнитен полюс са противоположни един на друг, т.е. ъгълът на изместване между двата магнитни полюса Φ = 0, магнитната енергия на магнитната система е най-ниската в този момент; когато магнитните полюси се въртят към същия полюс, ъгълът на изместване между двата магнитни полюса Φ = 2π / n, магнитната енергия на магнитната система е максимална в този момент. След отстраняване на външната сила, тъй като магнитните полюси на магнитната система се отблъскват, магнитната сила ще възстанови магнита до най-ниското магнитно енергийно състояние. След това магнитите се движат, задвижвайки магнитния ротор да се върти.

2. Структурни характеристики
1. Постоянен магнит
Постоянните магнити, изработени от редки земни постоянни магнитни материали, имат широк работен температурен диапазон (-45-400 ° C), висока принудителна сила и добра анизотропия в посока на магнитното поле. Размагнитване няма да настъпи, когато същите полюси са близо. Той е добър източник на магнитно поле.
2. Изолационен ръкав
Когато се използва металната изолираща втулка, изолиращата втулка е в синусоидално променливо магнитно поле и в напречното сечение се индуцира вихров ток, перпендикулярен на посоката на магнитната силова линия и се превръща в топлина. Изразът на вихровия ток е: където Pe-вихровият ток; K-константа; n-номинална скорост на помпата; Т-магнитен въртящ момент на предаване; F-налягане в дистанционера; D-вътрешен диаметър на дистанционера; съпротивление на материала; -материал Якостта на опън. Когато помпата е проектирана, n и T се дават от условията на работа. За намаляване на вихровия ток може да се разглежда само от аспектите на F, D и т.н. Изолационната втулка е изработена от неметални материали с високо съпротивление и висока якост, което е много ефективно за намаляване на вихровия ток.

3. Контрол на потока на охлаждащата смазка
Когато магнитната помпа работи, трябва да се използва малко количество течност за измиване и охлаждане на пръстеновидната зона на пролуката между вътрешния магнитен ротор и изолиращата втулка и триещата двойка на плъзгащия лагер. Дебитът на охлаждащата течност обикновено е 2% -3% от проектния дебит на помпата. Пръстеновидната зона между вътрешния магнитен ротор и изолиращата втулка генерира висока топлина поради вихрови токове. Когато охлаждащият смазочен материал е недостатъчен или отворът за промиване не е гладък или блокиран, температурата на средата ще бъде по-висока от работната температура на постоянния магнит, а вътрешният магнитен ротор постепенно ще загуби своя магнетизъм и магнитното задвижване ще откаже. Когато средата е вода или течност на водна основа, повишаването на температурата в областта на пръстена може да се поддържа на 3-5 ° C; когато средата е въглеводород или масло, повишаването на температурата в областта на пръстена може да се поддържа на 5-8 ° C.

4. Плъзгащ лагер
Материалите на плъзгащите лагери на магнитните помпи са импрегниран графит, изпълнен с политетрафлуоретилен, инженерна керамика и така нататък. Тъй като инженерната керамика има добра топлоустойчивост, устойчивост на корозия и устойчивост на триене, плъзгащите лагери на магнитните помпи са направени предимно от инженерна керамика. Тъй като инженерната керамика е много крехка и има малък коефициент на разширение, хлабината на лагера не трябва да бъде твърде малка, за да се избегнат аварии, окачени на вала.
Тъй като плъзгащият лагер на магнитната помпа се смазва от транспортираната среда, трябва да се използват различни материали, за да се направят лагерите според различните среди и работни условия.

5. Защитни мерки
Когато задвижваната част на магнитното задвижване работи при претоварване или роторът е заседнал, основните и задвижваните части на магнитното задвижване автоматично ще се изплъзнат, за да защитят помпата. По това време постоянният магнит на магнитния задвижващ механизъм ще създаде вихрови загуби и магнитни загуби под действието на променливото магнитно поле на активния ротор, което ще доведе до повишаване на температурата на постоянния магнит и магнитния задвижващ механизъм да се плъзне и откаже .
Три, предимствата на магнитната помпа
В сравнение с центробежните помпи, които използват механични уплътнения или уплътнения, магнитните помпи имат следните предимства.
1. Валът на помпата преминава от динамично уплътнение към затворено статично уплътнение, като напълно се избягва средно изтичане.
2. Няма нужда от независима вода за смазване и охлаждане, което намалява консумацията на енергия.
3. От предаването на съединителя до синхронното съпротивление няма контакт и триене. Той има ниска консумация на енергия, висока ефективност и има ефект на затихване и намаляване на вибрациите, което намалява въздействието на вибрациите на двигателя върху магнитната помпа и въздействието върху двигателя, когато помпата има кавитационни вибрации.
4. При претоварване вътрешният и външният магнитни ротори се плъзгат относително, което предпазва двигателя и помпата.
Четири, предпазни мерки при работа
1. Предотвратете навлизането на частици
(1) Феромагнитните примеси и частици нямат право да влизат в задвижването на магнитната помпа и двойките на триене на лагерите.
(2) След транспортиране на средата, която е лесна за кристализация или утаяване, изплакнете я навреме (изсипете чиста вода в кухината на помпата след спиране на помпата и я източете след 1 минута работа), за да осигурите експлоатационния живот на плъзгащия лагер .
(3) При транспортиране на средата, съдържаща твърди частици, тя трябва да се филтрира на входа на тръбата на помпата.
2. Предотвратете размагнитването
(1) Въртящият момент на магнитната помпа не може да бъде проектиран твърде малък.
(2) Той трябва да работи при определените температурни условия, а средната температура е строго забранена да надвишава стандарта. На външната повърхност на изолационната втулка на магнитната помпа може да се монтира температурен сензор с платинова устойчивост, за да се установи повишаването на температурата в областта на пръстена, така че да може да алармира или да се изключи, когато температурата надвиши границата.
3. Предотвратете сухото триене
(1) На празен ход е строго забранено.
(2) Строго е забранено евакуирането на средата.
(3) При затворен изходен клапан помпата не трябва да работи непрекъснато повече от 2 минути, за да предотврати прегряване и повреда на магнитния задвижващ механизъм.